Coffee Company - 3 nieuwe filterkoffies

drie nieuwe filterkoffies!
We laten je kennismaken met onze drie heerlijke filterkoffies van het seizoen! We beginnen met de zomerse Samii Bedessa en reizen via Rwanda door naar Peru waar we de familie Coronado tegenkomen.


We trappen af met een koffie die je direct in zomerse sferen brengt: Samii Bedessa uit Ethiopië.

drie nieuwe filterkoffies!

Deze koffie komt uit de (voor koffieliefhebbers) beroemde Guji regio. De bessen worden met de hand geplukt en vervolgens direct ontdaan van schil en vruchtvlees op het washing station 'Hambela Bedessa'. Eenmaal schoongemaakt, ondergaan de bonen een fermentatieproces van maar liefst 72 uur in water. Hierdoor krijgen ze een bijzondere complexiteit en diepte in smaak. Na het fermentatieproces worden de bonen grondig gewassen om het laatste beetje vruchtvlees te verwijderen. Nu de bonen helemaal fris en schoon zijn worden ze naar een droogbed verplaatst, waar ze 10 dagen kunnen drogen in de open lucht. Tijdens deze periode wordt er gebruik van de mogelijkheid om de kwaliteit eens goed te controleren; de koffiebonen liggen nu op een perfecte hoogte voor de inspectie. Bonen van de hoogste kwaliteit worden geselecteerd, terwijl eventuele defecte bonen direct worden verwijderd.



Dit zorgvuldige proces resulteert in een buitengewoon zuivere 'cup’, vol fruit. Wanneer deze koffie als filterkoffie wordt gezet, herken je de zoete smaak van perzik en subtiele tonen van citrus. Superlekker!

We zijn aangekomen in Rwanda en stellen we je voor aan vader en zoon Gahizi. Maak kennis met Alexis en Aime!

Samen runnen zij een washing station waar ze koffie van veel boeren uit de Karongi regio inkopen en verwerken. Alexis en Aime Gahizi zorgen hierdoor niet alleen voor de lekkerste koffie, ook zetten zij zich in voor de gemeenschap in de buurt. Koffieboeren uit de regio kunnen gratis koffieplantjes van de nursery farm van Gitesi afnemen en daarnaast leveren ze pompen en ander landbouwmateriaal aan de boeren in de regio. Na het koffieseizoen wordt de ingekochte koffie beoordeeld op basis van kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de bonus voor de koffieboer! Hiermee zijn vader en zoon een spil en drijvende kracht in de koffieregio.

Naast het runnen van het washing station zijn Aime en Alexis ook in het bezit van hun eigen farm. De koffie die hier groeit verwerken ze zelf en houden ze apart van de andere koffie uit de buurt. Wij hebben een ‘lot’ uit deze oogst weten te bemachtigen!



Deze Red Bourbon wordt na het oogsten direct ontdaan van schil en vruchtvlees op het washing station, daarna volgt een fermentatieproces van zo’n 10 tot 12 uur. Vervolgens krijgt de koffie nog een extra bad (soak) van 16 uur in schoon water. Net als de Ethiopische koffie die we eerder deze week aan je voorstelde is de koffieboon na dit proces helemaal fris en schoon. Klaar om het droogbed op te gaan! Onder de schaduw van bomen drogen de koffiebonen 15 dagen op verhoogde droogbedden. In deze periode kunnen defecten zorgvuldig verwijderd worden met de hand!

Een proces dat resulteert in een megazoete koffie met duidelijke tonen van bosvruchten. Smullen!


We sluiten de kennismaking met onze filterkoffies van het seizoen af met de volle & zoete ‘Los Coronados’ uit Peru.

Dit lot is geproduceerd door de families van de broers Raúl en Nicolas Coronado. De familie van Raúl en Nicolas komt oorspronkelijk uit Chota, een regio midden in de bergen van Cajamarca. Daar verbouwde hun familie granen en bonen. Ze verhuisden naar het San Jose Del Alto district om daar een nieuwe toekomst als koffieboer op te bouwen .

Nicolas trouwde met Reinelda Zarate Galloso en samen begonnen ze hun eigen farm genaamd ‘El Romerillo’. Nicolas was direct geïnteresseerd in het ontdekken van lokale koffievariëteiten en leerde nieuwe technieken om de productie en kwaliteit te verbeteren. Ondertussen hebben ze een hectare grond gevuld met Yellow Caturra en Bourbon variëteiten. Alleen de rijpste bessen worden geplukt en direct ontdaan van schil en vruchtvlees aan het einde van de oogstdag. Daarna worden ze 36 uur zonder water gefermenteerd voordat ze gewassen en gedroogd worden.

De andere farm die bijgedragen heeft aan dit lot heet ‘La Loma’ (de heuvel) omdat het gebied waar de farm staat door locals zo genoemd wordt. Het wordt gerund door een jong stel: Hermogenes Coronado en Aleida Galloso Collantes samen met de broer van Aleida, Ulises Collantes. Allemaal zijn ze geboren en getogen op een koffiefarm dus hebben dit van huis uit meegekregen. Op hun farm verbouwen ze, net als “El Romerillo”, Yellow Caturra en Bourbon. Deze variëteiten groeien al meer dan 30 jaar in de regio dus zijn goed aangepast aan het microklimaat en daarom goed te verbouwen.

Al deze mensen hebben samen voor dit Los Coronados lot gezorgd dat wij hebben ingekocht via Cultivar. Cultivar wordt gerund door Lisanne Oonk en Theadros Mellink. Hun liefde voor koffie, hart voor Peru en de drang om ongelijkheid in de koffieketen te bestrijden deed ze besluiten om Cultivar te starten. Cultivar zoekt uitsluitend in Peru naar koffieboeren met potentie die het verdienen om in de spotlights te staan en anders misschien nooit gevonden zouden worden. Ze streven naar ultieme transparantie en helderheid in de keten. Fijn dat we met de aankoop van deze koffie daar een stukje aan kunnen bijdragen!