De Kracht van Foodpairing

Heerlijke gerechten en bijpassende wijnen

Een heerlijk gerecht met daarop een perfect afgestemde wijn is als een symfonie van smaken die samen een onvergetelijke culinaire ervaring creëren. In deze special duiken we samen met restaurant Alma en wijnimporteur Anfors Imperial in de wereld van foodpairing en stellen we drie prachtige combinaties samen.

De juiste combinatie kan de smaakpapillen verrassen, verheffen en verrijken, terwijl een mismatch het genot kan verstoren. Verken met ons de geheimen achter succesvolle foodpairing en laat je inspireren door de expertise van deze professionals. Alma Bistro is een ongekende verrijking voor hartje Breda. Een bistro zonder drempels, maar mét allure en ambities. Daarmee is het de volmaakte aanvulling op Alma fine dining en Alma Bodega in Oisterwijk. Een culinair drieluik dat zijn weerga in Brabant niet kent.

Alma x Anfors Imperial

Alma opende in november 2019 de deuren aan de Lind in Oisterwijk. Een pand met twee verschillende eetgelegenheden: een restaurant en een bodega. In 2022 werd Alma bekroond is met 1 Michelin ster. In 2024 opent Alma ook een restaurant in Breda, aan de Ginnekenstraat 88. Anfors Imperial werd in 2001 opgericht door Hans Bijvoets en is inmiddels uitgegroeid tot een grote importeur meer dan 750 exclusieve topwijnen uit Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Hongarije. Door de vakkundigheid werken ze ook samen met veel toonaangevende restaurants.

Het bepalen van de juiste match tussen wijn en spijs vereist een combinatie van kennis, ervaring en persoonlijke voorkeur. Allereerst moet je de smaakprofielen van zowel het gerecht als de wijn analyseren en op zoek gaan naar complementaire smaken. Zuren in wijn kunnen mooi samengaan met vettige gerechten, terwijl tannines goed samengaan met eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees. Naast de klassieke combinaties kun je ook juist op zoek gaan naar contrasten. Soms werkt een tegenstelling tussen de wijn en het gerecht verrassend goed, terwijl andere keren een harmonieuze combinatie meer gewenst is.

Oester en champagne

De ultieme combinatie met champagne, de meest luxe mousserende drank, is natuurlijk een oester. Oesters zijn van nature ziltig, en umami rijk van smaak. Champagne heeft ook umami. Om beide in een combinatie te versterken hebben we de oester rauw gelaten, maar aangekleed met een vinaigrette van tai soy en heerlijke parels van yoghurt en citrus. De lactisch frisse smaken van de yoghurt en citrus, complimenteren het mooie rijke, maar toch strakke karakter van de champagne van Sylvie Moreau.

Sylvie Moreau

Regio Saint-Euphraise et Clairizet,
Montage de Reims
Rijk en complex

Hamachi tartaar

De handgesneden tartaar van hamachi is bedekt met flinterdun gesneden rettich waarop dopjes avocadocrème en crème crue, aan tafel opgeschonken met een uiterst aromatische emulsie van citrus en tomaat. Zoetjes, zuurtjes en een piepklein bittertje gaan perfect samen. Dit gerecht wordt gepaird met de Riesling Kabinett Jean Baptiste 2021. De wijn is kort gerijpt in edelstalen vaten, waarna de wijn even kort mag rusten op het bezinksel. Al deze handelingen zorgen voor een mineraalrijke, schone, rijke witte wijn. Door de rijke smaken van de suikers versus zuren, komt de vinaigrette van het gerecht keurig naar boven, maar laat het hoofdingrediënt, de hamachi, geweldig in zijn waarde.

Kabinett Jean Baptiste

Regio Duitsland, V.D.P. Gutswein, Rheinhessen
Fruitig en verfijnd

Zwezerik en dashi met Vernatsch

Dit gerecht is zwezerik met aceto balsamico, gelei van dashi, albufera saus en spruitenblad. Sankt Anna wordt gemaakt van Vernatsch en komt uit de regio van Alto Adige. Een sappige Vernatsch, met de structuur van een volle rode wijn, vol met veel verschillende aroma’s en geuren, die hem een brede en zeer elegante neus geven. De wijn heeft een mooie balans tussen zachtheid, tannine structuur en goede frisheid die mooi aansluit bij dit delicate gerecht.

Sankt Anna

Regio Weinberg Dolomiten,
Vernatsch IGT
Verfijnd en elegant

De kracht van foodpairing

Foodpairing is niet alleen een kwestie van smaken combineren; het is een kunst die onze zintuigen prikkelt en culinaire ervaringen transformeert. In de delicate balans tussen wijn en spijs ontdekken we de kracht van harmonie en contrast, waarbij elke combinatie een verhaal vertelt. Uiteraard is het ook mogelijk gerechten te pairen met andere dranken. Voor het dessert zijn zowel Alma als Anfors Imperial grote fan van de Berta DiMombaruzzo Amaretto. Een meesterlijke Amaretto uit Piemonte. Elegant, verfijnd en eigenlijk niet te vergelijken met andere Amaretto’s.

Berta DiMombaruzzo Amaretto

Regio Italië, Piemonte
Elegant en verfijnde smaak



Voor meer informatie zie:

www.alma.nl

www.anfors-imperial.com