Foodblog: 4-gangen proeverijmenu voor thuis van De Dillenburg
We hebben zin in iets leuks. Uitjes zijn op dit moment nog even lastig, maar gelukkig is er iets dat altijd doorgaat. Iets wat ontspannend is, en lekker. Waar je geen oppas voor nodig hebt en de deur niet voor uit hoeft. Vanavond hebben we een etentje, maar dan lekker thuis. De tafel is gedekt, de muziek staat aan en de kaarsen branden. We hebben er zin in!
Restaurant De Dillenburg heeft wekelijks een wisselend Proeverij menu. Viergangen voor een uitermate vriendelijke prijs. En zoals we weten uit ervaring, altijd even lekker. Of we hier een bijpassend wijnarrangement bij willen? Na de feestdagen doen we het even rustig aan maar hier zeggen we tóch geen nee tegen. Het is een mooi licht menu, want daar zijn ze goed in bij De Dillenburg; menu’s aangepast aan het seizoen, en aan jouw mood. Bij alle gerechten komt een eenvoudige handleiding voor een al even eenvoudige bereidingswijze. Dit kan niet misgaan.
Het broodje komt uit in de oven, de wijn is ingeschonken, tijd om het voorgerecht te serveren. Denk niet dat je bij het Proeverij menu veel in de keuken staat. Als de oven aanstaat kun jij verder achterover leunen. Deze week staat er een bestseller op het menu: carpaccio. Denk aan de lekkerste carpaccio die je ooit op hebt, en dan nog een tikkie lekkerder. Ja dat kan echt! Een flinke portie malse gerookte Rib-Eye, geserveerd met een romige truffelmayonaise, geroosterde pijnboompitjes en Reypenaar VSOP. De frisse Chardonnay die erbij wordt geschonken heeft exotisch fruit in de neus, subtiele citrustinten en een fluweelzachte afdronk. Een mooie match bij de intense smaak van dit fijn gerecht.
Zeg ‘Bisque’ en wij staan vooraan. Deze schaaldierensoep schudt, mits goed bereid, al je smaakpapillen wakker van genot. De gamba’s, foreleitjes en croutons gaan in een voorverwarmde kom en ondertussen warmen we de soep op. Giet, zit, geniet… Deze bisque is precies zoals we hem willen, met krachtige smaken die onze tong doen tintelen. De goudgele Viognier die we erbij drinken is soepel en bloemig en heeft een mooie zachte afdronk. Toch blijft hij goed overeind naast deze eigenzinnige Bisque. Heerlijk!
Het hoofdgerecht kan zó in de meegeleverde schaal de oven in. Geen gedoe met pannen, geen afwas. De laatste 5 minuten gaan onze borden mee de oven in en schenken we de volgende wijn in. Dan gieten we de warme Beurre Noisette over de vis en garneren ons bord met knapperige groenten en de Fregola Fenegriek. Op de website hebben we al kunnen lezen wat skrei precies is; een jonge winterkabeljauw die leeft in de Barentszzee en wordt gezien als een delicatesse. Even later begrijpen we waarom.
De structuur is bijzonder zacht en de smaak zo verfijnd. De zalige botersaus van hazelnoten geeft dit prettig licht gerecht toch een volle winterse smaak. De friszure en elegante Pinot Grigio, met zijn aroma’s van tropisch fruit, is een voltreffer bij de zilte romige smaken van dit bijzonder gerecht. Proost, op een mooie avond.
Na een korte break zijn we klaar voor het nagerecht: een uitermate fotogenieke chocolade cheesecake met een bodem van speculaas en krokante merengue. Dit dessert heeft alles; de zoete smaak van romige chocolade en subtiele hinten van fruit, munt en kaneel. De stroperige kruidige Pedro Ximénez met zijn aroma’s van gedroogde vijgen en noten vormt met de chocolade een combinatie om van te watertanden.
Met een espresso en de truffelbonbons genieten we na. We smachten er misschien wel naar dat de restaurants weer open gaan maar fine-dining thuis is wat ons betreft een blijvertje. Het Proeverijmenu van De Dillenburg is altijd een combinatie van genot en gemak. Tot op de dag zelf doodeenvoudig te bestellen via de website. Verrassende menu’s, mooie vegetarische gerechten, bijzondere themaweken. Je kunt je culinaire avond uitbreiden met verse oesters. Of met een selectie van kazen van Hendrik & Marcella als tussen- of nagerecht. Goede wijnen, zorgvuldig en vakkundig uitgekozen en altijd in balans met de gerechten. Ben jij ook benieuwd wat er deze week het Proeverij menu staat, neem dan eens een kijkje op de website van restaurant De Dillenburg.