Foodblog: 4-gangen verrassingsmenu van de chef bij de Veestallen!

Op steenworp afstand van het centrum, in de Belcrum, is sinds een aantal jaar Grand Café restaurant De Veestallen gevestigd. Wij van Stappen en Shoppen Breda zijn al meerdere malen uitgenodigd bij de Veestallen en dat was elke keer weer een feest. Ook deze keer mogen we komen genieten van de gerechten van de vernieuwde kaart. Op deze menukaart vind je zowel nieuwe, zomerse gerechten als heerlijke, klassieke gerechten. De nieuwe kaart ziet er veelbelovend uit, wij hebben er zin in!


We arriveren net na openingstijd van het restaurant en daardoor is het nog rustig. We worden vriendelijk ontvangen en mogen zelf een plaatsje uitzoeken. Hoewel het terras er uitnodigend uitziet, besluiten we vanwege de regenachtige dag om binnen plaats te nemen. Dit is zeker geen straf want het interieur van het restaurant heeft een warme, comfortabele uitstraling. Tijd om de nieuwe menukaart te bekijken! 

Op de menukaart staat naast de à la carte gerechten ook een nieuw verrassingsmenu: een heerlijk 4 gangen menu van de chef. Eet je liever vegetarisch? Geen probleem, ook dan is het mogelijk om van dit menu te genieten! Tenslotte is het menu te combineren met bijpassend wijnarrangement. Bij zowel het gewone als bij het vegetarische verrassingsmenu wordt bij elke gang een fijne, bijpassende wijn geserveerd die het gerecht af maakt. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd en besluiten om ons te laten verrassen door de chef. 

Direct bij ontvangst wordt ons een aperitief aangeboden. We beginnen de avond meteen goed met een heerlijke Lillet, een combinatie van witte wijn versterkt met tonic. Deze combinatie gaat bijzonder goed samen en de munt en sinaasappel maken dit verfrissende drankje af. Bij het aperitief wordt een amuse van avocado crème met garnalen op een laagje van een crunch van wasabi noten geserveerd. Voor de vegetarische optie van de amuse zijn de garnalen vervangen door Parmezaanse kaas, wat verrassend lekker is. Deze licht zoute kaas is namelijk een subtiele tegenhanger van de zachte avocado crème en haalt alle zachte smaken van de amuse nog net iets meer naar boven.

De amuse wordt gevolgd door het voorgerecht: een heerlijk, zachte steak tartaar. De steak tartaar wordt geserveerd met gefrituurde kappertjes, basilicummayonaise, rode ui, chioggiabiet en een gerookte eidooier. Bij de steak tartaar wordt een lichte rosé van Domaine du Grand Chemin uit Frankrijk geschonken. Deze klassieker is terug van weggeweest op de menukaart en lijkt ook goed in de smaak te vallen bij andere gasten. Later op de avond zien we dit gerecht nog meerdere malen voorbij komen en wij begrijpen wel waarom. De gerookte eidooier maakt de tartaar extra zacht en de kappertjes zijn een frisse toevoeging aan het geheel. 

De vegetarische optie voor de steak tartaar is ook een ‘tartaar’ maar dan gemaakt van vijgen. Door de combinatie van gehakte vijgen met walnoten, hazelnoten, manchego crème en mascarpone zijn de smaken in balans en niet te zoet. Ook bij dit gerecht wordt bijpassende wijn geschonken, een zachte Sauvignon Blanc van Santa Digna uit Chili. 

Terwijl wij genieten van het eerste gerecht, komt de avond langzaam op gang en stroomt het restaurant verder vol. Gasten worden vriendelijk ontvangen en ook het team van personeel breidt zich uit. Iedereen binnen het personeel helpt ons even vriendelijk en gastvrij. Inmiddels volgt het tussengerecht: de Zuppa di Verdure, een Italiaanse geroosterde groentesoep. Het gerecht wordt geserveerd met krokante Coppa di Parma (een Italiaanse ham), gerookte paddenstoelen, lavas & lavas olie en knoflookcroutons. In het vegetarische gerecht is de Coppa di Parma vervangen door extra gerookte paddenstoelen. De Italiaanse geroosterde groentesoep is goed gevuld en wordt pas aan tafel ingeschonken. Doordat de soep pas aan tafel wordt geserveerd (uit een te leuke theepot), is de temperatuur van de soep perfect. Lekker! Bij de soep wordt een Chardonnay van LaGarde uit Argentinië geschonken, een frisse, elegante wijn met een mineralige, lange afdronk en absoluut mijn favoriet van de avond. 

Tijd voor het hoofdgerecht! Tot nu toe bevallen de gerechten van het menu ons uitermate goed, de smaken zijn bij elk gerecht in balans en elke portie is precies groot genoeg. Voor het hoofdgerecht heeft de chef gekozen voor de kalfssukade & zacht gegaarde buikspek met gefermenteerde knoflook, knol, aardappel, sugar snaps en geroosterde bospeen. De kalfssukade is heerlijk mals maar de zacht gegaarde buikspek is absoluut het hoogtepunt van dit gerecht. Deze is echt super zacht en precies goed gegaard. Dit gerecht vraagt om een rode wijn en de stevige Italiaanse wijn In Me Negroamaro Zinfandel is een goede combinatie. De wijn heeft zachte aromatische kruiden en een lange, uitgebalanceerde afdronk. Genieten! 

De vegetarische variant van het hoofdgerecht is een gerookte aubergine met een kruidenlak, dukkah kruiden & noten en afgemaakt met een frisse limoen yoghurt. De combinatie van de kruiden en de lak geeft een lekker subtiele, kruidige maar zachte bite aan de aubergine. Ook bij dit gerecht wordt een rode wijn geserveerd. Deze rode wijn is een Tempranillo van Mas Rabell uit Spanje met een kruidige, nootachtige smaak die goed aansluit op de subtiele kruidige bite van de aubergine. 

We sluiten onze avond af met een bloemige en zoete Spaanse Moscatel wijn van Dona Dolca met een zachte afdronk. Bij dit laatste drankje krijgen we een frisse limoncello tiramisu met mascarpone, matcha poeder, limoenzeste en een extra glaasje limoncello. De limoncello is huisgemaakt en wordt los geserveerd in een glaasje. Zo kan je zelf beslissen of je de limoncello nipt of mengt met de tiramisu. Dit dessert is een perfecte frisse en zomerse afsluiter van een heerlijk avondje uit. 

Voldaan sluiten wij onze avond bij De Veestallen af. Het verrassingsmenu van de chef in combinatie met het wijnarrangement is door ons in ieder geval goedgekeurd, wij hebben genoten!