Foodblog: Mystery Box van 5. By Cas

Wij hebben een uitje en we hoeven er de deur niet voor uit. In corona tijd missen we de horeca enorm en de horeca ons ook! Kunnen wij niet naar het restaurant? Dan komt het restaurant toch naar ons! En daar maken wij dankbaar gebruik van. Vanavond mogen we de Mystery Box van 5. by Cas proeven en daar hebben we zin in! 

CAS MAAKT VAN IEDERE THUIS-KOK EEN CHEF-KOK!

De tafel is gedekt, de kaarsjes branden en onze favoriete Playlist staat op. Met de open haard aan en een regenbui in het vooruitzicht zien we al de eerste voordelen van thuisdineren; we hoeven de deur vanavond niet meer uit. Je hoeft geen oppas te regelen en niemand is de bob. Relaxed! Nadat we iets leuks aan hebben aangetrokken, het blijft natuurlijk wel een uitje, schenken we onszelf alvast een aperitiefje in. 

Onze Box arriveert stipt op tijd en nieuwsgierig openen we de doos bomvol goed verpakte ingrediënten, een mooie fles rosé en een duidelijke handleiding. Terwijl de oven aan staat voor het brood gaan we aan de slag met de eerste gang: kraakverse oesters geserveerd met een huisgemaakte Aziatische olie. De Aziatische olie met een rood pepertje geven de oester een pittige bite. Een veelbelovend begin voor een wondermooie avond.. 

We krijgen er meteen lol in de componenten uit de box tot een chef waardig gerecht te bereiden en zo staat ook gang 2, de steak tartaar, binnen een handomdraai op tafel. De bijgaande pipetjes bevatten ware smaakbommetjes en zijn erg handig om de borden professioneel mee op te maken. Het tussendoor bereiden van de gangen blijkt bovendien een prettige en actieve afwisseling voor ons. De steak tartaar garneren we met een fijne mayonaise, broodkruimel en waterkers. De elegante rosé is met zijn tonen van witte peer en framboos een perfecte begeleider bij deze mooie gang.

Terwijl we de soep opwarmen halen we het broodje uit de oven. Ik vermoed een zuurdesem die bijzonder smaakvol is en komt met een huisgemaakte kruidenboter. Als olijfolie fans zetten we nog een mooie fles en wat zout op tafel. We schenken onze glazen nog eens bij terwijl we genieten van deze fluweelzachte soep van verse pastinaak. Als pastinaak een vergeten groente is wordt hij bij deze weer op de kaart gezet. Nog een voordeel van thuis dineren: we kunnen onze bordjes ongegeneerd uitlikken :-)

Na een kleine pauze storten we ons weer op de box en gaan aan de slag met het hoofdgerecht: maïskip met dashi, bimi en groene asperge. Het bereiden is eenvoudig en de mooi opgemaakte borden staan razendsnel op tafel. De malse kip is samen met de garnituurtjes een mooie verfijnde gang. Cas doet het voorwerk en maakt zo van iedere thuis-kok een chef-kok. 5. by Cas heeft iets met het cijfer 5 maar wij denken eerder aan een 10…

De koffie staat te pruttelen en wij kijken nieuwsgierig in de koelkast, ons dessert staat daar te popelen om ons blij te maken. Een bosvruchtentaartje met een heerlijke koekbodem. Het laatste glaasje rosé smaakt ook hier weer heerlijk bij. Het vereist toch een professional om deze mooie combinaties te bedenken en daarvoor ben je bij 5. by Cas aan het juiste adres. We genieten na met een kopje koffie en omdat we de deur niet meer uithoeven nemen we er nog een borreltje bij.


5. by Cas heeft diverse boxen, zien we op Facebook. Je kunt Cas zelfs bij je thuis laten koken zodat je alleen maar achterover hoeft te leunen en te genieten. Er is nog genoeg te ontdekken en te genieten, en dat gaan we ook zéker doen!