Foodblog: Catalaans dineren bij Gaudim
Denk je aan Catalaans genieten, dan denk je aan Gaudim. Bij Gaudim waan je je in Catalaanse sferen terwijl je geniet van een heerlijke lunch of uitgebreid diner. De witte brigade bereidt de gerechten uitsluitend met eerlijke ingrediënten waarmee ze jou verbluffen dankzij de pure smaken. Van ‘alles tussen berg en zee, ‘muntanya i mar’, zoals de Catalanen dat zeggen. Gastronomie zoals het bedoeld is en vakmanschap ten top, dat is Gaudim.
Vanavond nemen wij plaats aan een van de hoge tafels om heerlijk in de watten gelegd te worden. We bekijken de menukaart en wanen ons direct in Catalaanse sferen dankzij de toepasselijke salsa deuntjes op de achtergrond.
Bij Gaudim staat het delen van gerechten centraal. De Catalaanse koks maken er in de open keuken authentieke gerechten van de mooiste ingrediënten. Je weet wat je eet en je proeft de uitgesproken smaken. We trappen de avond af met een mooi glas wijn met daarbij geroosterd brood met aubergine, sardientjes en gegrilde paprika.
Naast de knapperige en smaakvolle toasts worden gefrituurde olijven geserveerd die met gehakt uit Ampurdan gevuld zijn. Voor ons is dit de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat wij olijven proeven die op deze manier bereid zijn. Het frituren van de olijven zorgt ervoor dat ze nét wat meer bite krijgen en het gehakt is heerlijk op smaak. Een aanrader!
Het derde gerecht van de eerste ronde is de Cecina ibèrica, hojiblanca i encenalls de Maó, oftewel; gedroogd, Iberisch varkensvlees met olijfolie
en Mahon kaas krullen. Het voedzame vlees van het Iberico varken is vol van smaak en ook nog eens gezond vanwege het hoge percentage onverzadigde vetzuren. De Mahon kaas heeft een ietwat zoete smaak, smelt op je tong en maakt het geheel helemaal af.
Omdat de porties niet te groot zijn, kun je bij Gaudim lekker veel proeven. Zo worden we verrast door deze verse kroketjes die gevuld zijn met Iberico ham. Ben jij, net als velen, gek op kroketten in alle soorten en maten? Dan moet je deze proeven! Wedden dat je nooit meer iets anders wil!?
Na de kroketjes worden we blij verrast door een zestal grote gamba's van de plancha. Het is bijna zonde om van te eten, zo mooi is dit gerecht opgemaakt. De gamba's zijn overgoten met een smaakvolle vinaigrette van paprika en watermeloen en we kunnen je vertellen, dat is een verrukkelijke combinatie!
Naast de gamba's wordt een gerecht geserveerd met lamskoteletjes. Het malse, sappige vlees gaat tezamen met witte bonen, brunoise van krokant gebakken aardappeltjes en asperges. Hierbij wordt verse aioli geserveerd. Wederom een gerecht waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Alles is zo goed op smaak dat het peper- en zoutvaatje de hele avond onaangeraakt zijn gebleven.
Voor we naar de desserts gaan bestellen we nog een van de vegetarische gerechten die de menukaart van Gaudim rijk is. We gaan voor de Coca de bolets, pebrot pinyons i salsa de llimona. Dit is een paddenstoelentaartje met paprika, pijnpoompitten en een frisse, crème-achtige saus van limoen. Ook voor de niet-vegetariërs onder ons is dit een absolute aanrader.
We sluiten deze fijne avond af met twee prachtige desserts. Een daarvan is de Semifred de llimona. Het dessert is opgebouwd in lagen, waarvan de onderste laag een limoencrème is en de bovenste een aardbeien espuma. Het zoete van de luchtige espuma weegt perfect af tegen de friszure smaak van de limoencrème.
Last but not least proeven we een wentelteefje met frambozenijs en warme chocoladesaus. Deze moet je proeven! Het wentelteefje is gemaakt van vers suikerbrood, smeuïg van binnen en krokant van buiten. Ook hier proeven we een mooie combinatie van zoet en friszuur.
We kunnen wederom concluderen dat je bij Gaudim aan het juiste adres bent als het gaat om de heerlijkste gerechten uit de Catalaanse keuken. We garanderen je dat je met een brede glimlach het prachtige pand verlaat, om daarna heel snel weer terug te keren! Wil jij alvast een tafeltje reserveren? Ga dan snel naar de website van Gaudim.