Foodblog: diner bij Landgoed Bergvliet
Vaak als we beslissen vanavond eens buiten de deur te gaan eten kies je of voor een restaurant op de grote Markt of in het Ginneken. Maar welke culinaire verrassingen zijn er eigenlijk in de buurt buiten het centrum van Breda te vinden? Onze foodies besloten om dit uit te zoeken en gingen op pad. Na een korte rit kwamen zij uit bij een bijzondere locatie: Landgoed Bergvliet.
Win een diner voor twee via Facebook & Instagram
Het landgoed bestaat al sinds de 13e eeuw en heeft al vele bestemmingen gekend. Tegenwoordig vindt je hier een prachtige golfbaan met aangrenzend hun restaurant. Dus ben jij sportief aangelegd en sla je graag een balletje, dan ben je hier op de goede plek. Nadat je je dagelijkse portie inspanning hebt gehad kun je hier nog even na borrelen of een heerlijk hapje eten. Maar ook voor de niet-golfers onder ons is dit een erg leuke bestemming om een avond uit eten te gaan. Vanaf het moment dat ik de drempel overstap weet ik dat dit een bijzondere avond gaat worden. Het interieur van het restaurant oogt chique, met een Engels tintje. Veel houttinten, metaal, zacht licht en vele kaarsen creëren een romantische sfeer. De achtergrondmuziek staat op precies de juiste sterkte en maakt het geheel compleet.
Wanneer we binnen stappen merken we dat een zeer vriendelijk ober ons al op staat te wachten om ons naar de tafel te begeleiden. De ober stelt voor onze avond te openen met een fris glaasje prosecco. Hierbij genieten we van vers desem-volkoren en maisbrood met verschillende dips waaronder zelfgemaakte aioli en olijventapenade. We besloten te kiezen voor het weekmenu. Iedere 2 tot 3 weken bedenken de koks van Landgoed Bergvliet een nieuw menu. Dit menu is geïnspireerd op lokale producten en seizoensgebonden. Op zaterdag kost het menu €26,50 p.p. en op zondag t/m vrijdag betaal je €33,50 p.p.
Als voorgerecht kregen we huisgerookte poldergans met een crème van eendenlever en een compôte van bleekselderij en appel. Toen het prachtig opgemaakte bord de tafel bereikte liep het water me meteen in de mond. En terecht, want het was een heerlijk gerecht dat erg goed in balans was. De crème van eend ging goed samen met de gans en het friszoete van de compôte maakte het geheel compleet. Hierbij werd de Afrikaanse Stellenbos aanbevolen, de Shiraz. Deze rode wijn had behoorlijk wat pit en is erg geschikt voor bij wild.
Vervolgens kregen we geheel in stijl van het seizoen, wildzwijnhaas met een taartje van knolselderij, prei en een jus van salie. Het vlees was precies goed gegaard en werd goed gecomplimenteerd met de jus van salie. Het gefrituurde salieblaadje was een leuke finishing touch. De ober raadde ons aan in de Afrikaanse lijnen te blijven maar dit keer te kiezen voor een iets zwaardere rode wijn, de Cabernet sauvignon van Stellenbos.
Als nagerecht mochten we kiezen uit een koffieparfait of een selectie van kazen van kaasmeester Bas van Hest. Als echte kaaskop ging ik natuurlijk voor het kaasplankje. Vier verschillende kazen ( Askaas van koemelk, geitenbrie, Nederlandse brokkelkaas en Engelse Shropshire blue) die vergezeld werden door notenbrood en biologische appelstroop. Mijn metgezel ging voor het zoete dessert: Een parfait van Lavazza (het koffiemerk van het landgoed), een krokantje van bladerdeeg met Kahlúa gelei en een mouse van witte chocolade met sinaasappel. De combinatie van vele smaken en de luchtigheid maakte dat ook dit bord binnen no-time leeg was.
Met een glimlach op ons gezicht en een volle buik verlieten we het restaurant, plannen makend voor ons volgende bezoek. Een echte aanrader voor iedereen die graag in een intieme setting wil dineren, met heerlijk eten en een professionele en zeer vriendelijke bediening.
Tekst: Silvia Joppen