Foodblog: Dineren bij 't Jagthuijs

Ouderwets genieten in een eigentijdse ambiance, dat is waar Award winnend Restaurant 't Jagthuijs in Ulvenhout bekend om staat. Afgelopen zomer werden zowel het concept als het interieur en het terras van 't Jagthuijs in een nieuw jasje gestoken, maar dat je bij elk bezoek wordt ondergedompeld in ambacht is nooit veranderd. 

Nadat wij de auto voor de deur in het mooie Ulvenhout geparkeerd hebben, lopen we vol verwachtingen het prachtige pand van 't Jagthuijs binnen waar we direct ontvangen worden door eigenaresse Ria. Zij wijst ons een gezellig tafeltje aan het raam, dichtbij bij de open haard die ons een net zo'n warm welkom heet als Ria zelf. 

Op tafel staan al een aantal heerlijkheden op ons te wachten. Een portie met grote olijven, een mix van gebrande noten en huisgemaakte cakejes met een crème van uitgebakken spekjes. Dit laatste weet ons enorm te verrassen, de combinatie van de zoete cakejes met de zoute crème smaakt verrukkelijk!
Hierbij wordt voor ons beiden een glaasje bubbels ingeschonken (J.P. Secondé Brut Tradition) waarmee we proosten op een mooie avond!

Na het bekijken van de gevarieerde menukaart besluiten we beiden te kiezen voor het vier gangen maandmenu. Eenmaal het 'normale' menu en eenmaal de vegetarische variant. 

Na het nippen van de champagne worden we voorzien van vers afgebakken brood met daarbij gezouten roomboter en reuzel, een dierlijk vet. Het brood is heerlijk krokant en komt net uit de oven. 

Niet veel later worden de amuses geserveerd. Deze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ze smaken ook nog eens heerlijk. We proeven een panna cotta van pastinaak met Tom Kha kai, een crème van groene curry en knapperige gepofte rijst en pinda. Omdat wij beiden groot fan zijn van de Oosterse keuken valt deze amuse meer dan goed in de smaak. Het geheel is romig, fris en kruidig tegelijk. We proeven een duidelijke smaak van kokos, maar die is niet té overheersend. Precies goed eigenlijk. Dit belooft veel voor de gerechten die nog komen gaan.

een schilderijtje op het bord

Voordat je na het zien van bovenstaande foto denkt dat we begonnen zijn met het dessert; niets is minder waar! Het gerecht op bovenstaande foto is namelijk het eerste gerecht van het vegetarische menu. Werkelijk een schilderijtje op het bord. Het gerecht bestaat uit diverse bereidingen van oerpeen met roomkaas, mierikswortel, gember en kaffir dressing. Waar de oerpeen zorgt voor aardse tonen binnen het gerecht, geven de mierikswortel en kaffir dressing juist weer frisheid aan het geheel. Dit in combinatie met de roomkaas is écht hemels. 


Het andere gerecht is dun gesneden zeebaars die in tijgermelk gemarineerd is (een soort ceviche). Hierbij wordt salade van zoete aardappel, boomtomaat en mais geserveerd. Het gerechtje is kleurrijk en net zoals het vorige bijna zonde om op te eten. Net als bij het voorgerecht van mijn tafelgenoot, zijn ook hier alle smaken perfect op elkaar afgestemd! Peper en zout zijn absoluut overbodig.


Bij alle gerechten wordt een bijpassende wijn geschonken. Zo proeven we bij het tweede gerecht van het 'normale' menu (zeebaars) een Pinot Gris van wijngoed Thorn uit Limburg. Deze frisse wijn heeft een heldere, donkergele kleur met een mooie gastronomische afdronk die beschikt over tonen van honing en gerijpt fruit.

Dat sommelier Marcel deze Gewurztraminer, Domaine Schoffit heeft uitgekozen bij het tweede vegetarische gerecht, begrijpen we volledig zodra we de rendang van koolrabi proberen.  Dit is een match made in heaven. Bij de vegetarische rendang worden paksoi, taugé, granny-smith, en seroendeng geserveerd. Ook proeven we een smaakvol en fris schuim van kokos en limoen. Wederom een heerlijk gerecht met een knipoog naar het Oosten! Een van onze favorieten.

perfect gegaarde en bereide risotto

Het andere gerecht is risotto met botermals geroosterde octopus, venkel en een schuim van saffraan. Hierbij worden krokantjes van parmezaan en dille olie geserveerd. Een leuke bijkomstigheid van deze perfect gegaarde en bereide risotto is de kleur, die is namelijk zwart. We laten ons vertellen dat dit te danken is aan het gebruik van de inkt van de octopus. 

Onze verwachtingen van de derde gerechten liggen na de vorige gerechten hoog, maar we kijken wederom onze ogen uit wanneer onze borden voor onze neus staan. Hierboven zien we een stuk gegrilde en rosé gegaarde runderhaas met daarbij rouleaux van runderwang in rettich met nori, compote van aubergine en een smaakvolle kombu-vleesjus. Dit gerecht is een échte aanrader voor de liefhebbers van vlees, zeker in deze tijd van het jaar! 

Hierboven zien we het derde gerecht van mijn tafelgenoot, een "gehaktbal" van bloemkool. De bloemkool is bereid in huisgemaakte braadjus. Hierbij worden nog drie verschillende bereidingen van bloemkool geserveerd: zoetzuur, mousseline én couscous van bloemkool. De bloemkool wordt geserveerd met warme Brie de Meaux die perfect op smaak gebracht is door geschaafde amandelen en wintertruffel.

Wat we hoe dan ook gezegd willen hebben voor we je verklappen hoe verrukkelijk de desserts zijn, is dat het vegetarische menu voor iedereen aan te raden is! Dus, ook al ben jij een enorme liefhebber van een goed stuk vlees of vis: het vegetarische menu doet aan niets onder ten opzichte van het 'normale' maandmenu.

Niet te zoet, niet te fris, pure perfectie

Voordat onze desserts uitgeserveerd worden, worden er natuurlijk nog twee bijpassende wijnen geschonken. Eén daarvan is een Moscatel van Vistamar. Een friszoete muskaatwijn met een bijzonder intens aroma van fris fruit zoals druiven, perzikken, abrikozen én zelfs witte bloemen. Dit is een van de mooiste dessertwijnen die ik ooit heb mogen proeven. Niet te zoet, niet te fris, pure perfectie!

Bij deze Moscatel wordt huisgemaakte mandarijnencake met citrus-cremeux geserveerd. Hierbij proeven we hangop met kardemom en heerlijk pistacheroomijs. Over de opmaak valt ook hier weer niet te twisten. 

Omdat de keuze tussen een zoet of hartig dessert vaak moeilijk te maken is, heeft mijn tafelgenoot voor kaas gekozen zodat we van elkaar kunnen proeven.

Kaasliefhebber? Say cheese!

Hoe gaaf is deze kaaswagen? We worden meegenomen om zelf een selectie te maken die we graag willen proeven. Op de kaaswagen vinden we een tiental kazen, variërend van trappistenkazen tot blauwaders. Hiervan kiezen we er vijf uit. Zo proeven we bijvoorbeeld een Belgisch trappistenkaasje en een geitenkaas in brie variant, maar ook een pittige roodflora en een blauwader. Kaasliefhebber? Say cheese!

Om de avond in stijl af te sluiten drinken we nog een goede kop koffie na. Hierbij wordt een viertal verschillende huisgemaakte friandises geserveerd met smaken die verschillen van peer tot salted caramel en van crème brûlée tot pure chocolade. Elke friandise is, net als alle gerechten en wijnen, ontzettend verrassend!

Kortom: wij hebben onwijs genoten van de heerlijke gerechten, mooie wijn-spijs combinaties én de gastvrije en kundige medewerkers bij 't Jagthuijs. Deze ervaring bewijst dat restaurant 't Jagthuijs de terechte winnaar van de Award voor beste restaurant van 2019 werd tijdens de Stappen & Shoppen Awardshow.