Foodblog: Fransjepan
Met een overvloed aan passie voor smaak en een verfijnd gevoel voor schoonheid, transformeert Fransjepan ieder gerecht tot een culinaire verwennerij. Wij beginnen de avond met een aperitief en een verrukkelijke bite, om vervolgens te genieten van een compleet verzorgd 5 gangen tasting menu met een perfect bijpassend bob- wijnarrangement.
Max, onze vriendelijke gastheer, begroet ons bij binnenkomst in het stijlvolle Fransjepan. Met een tafel bij het raam hebben we een prachtig zicht op het hele restaurant. Hier kies je niet van een menukaart, maar kies je bijvoorbeeld voor het 5 gangen tasting menu van de avond, inclusief tafelwater en een bob-arrangement.
Max schenkt de sprankelende Gotas de Plata Brut Nature in, een elegante start voor de avond. Met de inheemse Airen-druiven uit Castilla la Mancha vermengd met zonovergoten Macabeo, betovert deze verfijnde wijn met bleke gele kleur, fijne bubbels en een elegante afdronk vol aroma's.
De avond begint met een verrassende eerste amuse: een hoorntje gevuld met Barganous, verrijkt met houtskool en Marokkaanse kruiden. Meteen daarna volgt de tweede amuse, een heerlijke garnalenkroket met een emulsie van sambal. Vervolgens wordt het zuurdesembrood van de lokale bakker van de overkant geserveerd, met daarbij fleur de sel uit de mediterrane zee, boter met gecarameliseerde ui en olie.
Daarna beginnen we met het 5-gangen tasting menu: we krijgen een kleurrijk en prachtig opgemaakt eerste voorgerecht geserveerd. Een klassieke verfijning van steak tartaar, radijs en roolof gemarineerd in ponzu, afgemaakt met een koffiecrumble en vinaigrette. De verfrissende smaak van dragon proef je goed te voorschijn komen. Max schenkt de "Ericka" in, een witte wijn met een blend van drie unieke druiven: Petit Manseng, Gros Manseng en Petit Courbu. De indrukwekkende "Ericka" onthult een boeket van vanille, fruitbloesem en een subtiel houtaroma. Ondanks deze rijke smaken is het een mooi uitgebalanceerde wijn en niet te zwaar.
De heilbot, bereid dankzij de Maillardreactie, karamelisatie van het vlees, resulterend in een knapperige korst aan de buitenkant van de vis. De smaken worden subtiel verrijkt door een thom kha kai, waarin citrusnoten en een vleugje sambal samenkomen.
Bij het volgende gerecht, de kabeljauw, worden diverse smaaklagen gecombineerd. De mousseline van aardappel vormt de basis, gevolgd door hartige tonen van ui en de verrassende diepte van gekonfijte kabeljauw. Als kroon op het geheel rust een gegaarde varkenswang, langzaam bereid gedurende 64 uur, en het wordt verfijnd met een jus, gereduceerd van uiensoep. Vervolgens wordt de wijn, Castillo Ducay ingeschonken. Deze wijn biedt een volle smaak, veel sap, lichte kruidigheid en aangenaam rood fruit. De plezierige afdronk en uitstekende doordrinkbaarheid van Castillo Ducay komen voort uit de druiven van de Monte Ducay wijngaarden. Een perfecte combinatie met dit gerecht.
Bij dit smaakvolle eend gerecht komen drie bereidingswijzen van deze heerlijke gevogelte samen. De eendenborst die perfect is gegaard. De Bapou, rijkelijk gevuld met eend, voegt een verrassende textuur toe aan elke hap. De aardse tonen van pastinaakpuree dienen als een perfecte tegenhanger. Dit wordt verder versterkt door Bimi met een verfrissende ponzu, met daarnaast een jus, getrokken van dezelfde eend dat over het gerecht heen wordt geschonken. Een ware traktatie. Er wordt hiernaast een heerlijke rode wijn geschonken een rode wijn uit Puglia, Italië. Deze 100% Primitivo onderscheidt zich door zijn dieprode kleur en je ruikt goed de gestoofde pruimen en rood fruit. De smaak is zijdezacht met hints van rokerigheid en mokka, en een subtiel zoetje in de afdronk. Deze wijn sterkt het gerecht mooi aan!
Bij het dessert worden we verrast met een heerlijke zoete Muscat 2021 uit het grensgebied van Spanje en Frankrijk met zijn expressieve natuurwijnenprofiel, rijk aan citrus- en mandarijnaroma's en abrikoos. Deze dessertwijn combineert natuurlijke zoetheid met frisheid. Het is een geweldige toevoeging aan het nagerecht. Dit nagerecht begint met een frisse kick van mandarijngel, gevolgd door de romige zoetheid van dulce de leche. Het vanille-ijs zorgt voor de zachtheid, terwijl de witte chocolade crumble voor een lekkere crunch zorgt.
Wij hebben heerlijk genoten van deze culinaire ervaring! Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Vanuit dezelfde keuken als het restaurant runt Frans ook het gelijknamige high-end catering bedrijf. Hij verzorgt samen met zijn team van A tot Z de mooiste events op niveau: van tuinfeest tot private dining, geen uitdaging is te groot. Al met al was dit een fantastische avond op een hoog culinair niveau. Uitstekend bedachte combinaties, mooie wijnen en oprechte gastvrijheid. Wij komen in ieder geval zeker terug! Maak hier jouw reservering.