Foodbog: Dineren bij Taveerne Gaston
Op een herfstachtige zaterdag zijn wij uitgenodigd bij Taveerne Gaston om lekker een hapje te gaan eten. In het moderne strakke gebouw van Het Turfschip aan de haven van het Van Bergenplein, bevindt zich in een gezellige hoek Taveerne Gaston waar wij deze avond te gast zijn. Bij binnenkomst ademt het restaurant een brocante Belgische sfeer uit met mooie verschillende houten meubels en bierreclames op de muren. Dit belooft een Bourgondische avond te worden!
Wij hebben met veel “goesting” van de gerechten en de Taveerne genoten!
Op aanraden van het personeel kiezen wij voor de familietafel waar Taveerne Gaston om bekend staat. Je kunt het zien als een proefavond met eenvoudig maar lekker eten met pure smaken geïnspireerd op “hoe Moeke dat vroeger thuis maakte”.
Voorafgaand aan het voorgerecht starten wij de avond met een plankje brood met smeersels; aioli, olijventapenade en huisgemaakte kruidenboter gecombineerd met een rood wijntje.
Kort daarna wordt het voorgerecht geserveerd, wat al een hele maaltijd op zich lijkt. Op de plank ligt inderdaad voor ieder wat wils met salami, parmaham en drie potjes met salades; bleekselderij met appel, rozijntjes en een frisse yoghurtdressing, huisgemaakte beenhamsalade en een aardappel-zalmsalade. Wat natuurlijk goed smaakt op het verse brood wat nog warm aanvoelt uit de oven! Ook aan de visliefhebber is gedacht met verschillende stukken gerookte makreel, zalm met kappertjes en forel. De Taveerne stroomt ondertussen gezellig vol met grote groepen mensen die ons volgen in het nemen van de familietafel waar Taveerne Gaston met uitstek een geschikt restaurant voor is.
Na een korte pauze wordt het tussengerecht geserveerd: een trio van soepjes. In de vrolijk gekleurde kopjes zit grootmoeders tomatensoep, zoals tomatensoep hoort te smaken, een heldere uiensoep en een pittig mosterdspek soepje. We zijn benieuwd naar ons hoofdgerecht!
Ons hoofdgerecht bestaat, volledig in lijn met een familietafel, weer uit een grote plank met verschillende gerechtjes om te delen. Dit keer de keuze uit saté met gebakken rijst, atjar en kroepoek. Pittig stoofvlees (op Vlaamse wijze met een vleugje biersmaak) met frietjes en Vlaamse mayo en een vispannetje met onder andere zalm en kabeljauw in een kruidensausje. Naast het vispannetje worden ook nog “Belgische gekookte patatjes” geserveerd om de lekkere saus in te soppen. Een kleurrijke plank met smaken uit verschillende windstreken met een Vlaamse twist.
Wanneer we na al het lekkers besluiten dat er nog een klein gaatje over is voor het dessert komt de volgende plank op tafel. Deze is de topper van de avond met een combinatie van zoetigheden, kaas en fruit. Wij hebben de keuze uit een stracciatella panna cotta met kaneelsmaak, een trifle met chocolademousse, cheesecake met vruchtencompote en muffins met bakkersroom. De brie, geitenkaas en een stukje Rijpenaer Oude kaas combineren we met een vinaigrette van passievrucht. Ook hier geldt weer, zoveel mensen, zoveel smaken. Er ontbreekt ons aan niets.
Eén ding is zeker, bij Taveerne Gaston ga je niet met honger naar huis. De familietafel was werkelijk een overvloed aan verschillende gerechtjes op mooie planken geserveerd. Naast deze proeverij kan je hier ook losse gerechten bestellen en hebben ze een bierbijbel met de keuze uit 99 verschillende biertjes. Je kunt er ook voor kiezen een bierproeverijtje te bestellen tijdens het diner of de borrel. Voor € 27,50 p.p. zijn de familietafels een aangename manier om veel van de “signature dishes” van de Taveerne te proeven. Ook aan de kinderen is hier gedacht met een aparte menukaart voor de kleintjes. Opgevallen detail: alle gerechten en menu’s zijn op een speelse Vlaamse manier geschreven. Helemaal passend bij de brocante en bruin café sfeer dat het Taveerne uitstraalt. Wij hebben met veel “goesting” van de gerechten en de Taveerne genoten!