Maak kennis met de Bourgondische Bierkelder
Wat begonnen is als klein concept in zijn eigen kelder, is uitgegroeid tot iets heel bijzonders! Biersommelier Bas Schampers houdt zich bezig met het rijpen van bieren en organiseert verschillende proeverijen. Dit doet hij inmiddels in de kelder van de Foodhall Breda. Maak kennis met de Bourgondische Bierkelder.
Bas is na het afronden van de hotelschool aan de NHTV, tegenwoordig BUAS, al snel voor zichzelf begonnen als gastvrijheidstrainer. Om wat bij te verdienen werkte hij parttime in verschillende biercafés in Breda. Hier is zijn liefde voor bier begonnen. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken over de opleiding biersommelier, welke hij vervolgens is begonnen bij StiBON, Stichting Bieropleidingen Nederland.
Door zijn kennis als biersommelier kwam Bas al regelmatig gerijpte bieren tegen, die af en toe ook wel eens voor hem weg werden gelegd in verschillende café's. Het begon voor Bas een uitdaging te worden om aan gerijpte bieren te komen. Zijn eigen kelder was al gauw te klein en daarom bedacht hij zich dat hij hier iets mee wilde doen. In 2015 vond hij een zeer bijzondere locatie voor het rijpen van de bieren, namelijk een klooster in Oost-Brabant! Deze locatie is echter nog altijd geheim in verband met de rust en privacy van de zusters. Ondertussen kwamen er steeds meer bieren bij en werd ook deze plaats te klein.
dé perfecte plek!
Ondertussen is Bas op zoek gegaan naar een grotere tweede locatie. In 2018 kwam hij via een artikeltje bij de Foodhall Breda terecht. Toen hij de ruimte zag die gebruikt kon worden als bierkelder was Bas meteen verkocht, dit was dé perfecte plek! Via crowdfunding verzamelde hij genoeg startkapitaal om de Bourgondische Bierkelder te beginnen voor de Foodhall Breda. In zijn domein kan hij doen en laten wat hij wil. Van bieren laten rijpen tot proeverijen organiseren. Ook kan hij samenwerken met alle restaurants, wat de hele beleving compleet maakt.
Niet alleen de proeverijen zijn bijzonder bij Bas. Ook aan leuke cadeaus heeft hij gedacht! Zo kun je een cadeaukist bestellen. Dit is een kist met één fles bier en een lege plaats voor hetzelfde gerijpte bier welke ze vier jaar later kunnen ophalen. Door middel van een unieke code op de website kan je je naam koppelen aan de betreffende fles bier. Vier jaar later krijg je dan een bericht dat het bier klaar is en dat je deze kunt komen ophalen.
Het rijpen van bieren is een langzaam maar zeker mooi proces, de eerste bieren zijn nu pas, 4 jaar later (!), ver genoeg gerijpt. Je moet er eventjes geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat!
De Bourgondische Bierkelder is geopend voor groepen en op afspraak. Bas organiseert bourgondische bierproeverijen met als thema "rijping van bier" . Diverse bieren passeren de revu en uiteraard worden er Bourgondische hapjes bij geserveerd.
Proeverijen kunnen geboekt worden vanaf twaalf personen tot maximaal zestien personen. Wil je ook komen proeven? Neem dan een kijkje op de website en scoor jouw ticket!