Patisserie Van Thillo by Joep
Joep Mermans (33) is een bekende naam in Breda en omstreken. Met Patisserie Joep heeft hij in 4,5 jaar tijd voet aan de grond gekregen in de wereld van strakke bonbons, smaakvolle chocolade en fraai opgemaakte taarten en gebakjes. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur. Met Van Thillo by Joep haalt hij de geroemde kwaliteitsproducten van de Belgische bakkerij Van Thillo naar Brabant om het te combineren met zijn patisseriekunsten. Een unieke samenwerking met een vertrouwd gevoel.
De kleinste details zorgen voor de Belgische topkwaliteit
“Als kind leerde ik die typische Belgische kwaliteit van de bakkerij al waarderen. Tijdens vakanties aan de kust haalden we broodproducten die we in Nederland niet op die manier kenden. Krokante en luchtige pistolets, dat heerlijke dungesneden brood, alles op smaak. Die voorliefde voor de Belgische bakkerij zat er bij mij al vroeg in. En dat is altijd zo gebleven. Toen ik als kind experimenteerde met het maken van broden, tijdens mijn opleidingen in België, maar ook in de tijd van Patisserie Joep, ik heb altijd de droom gehad om een eigen zaak neer te zetten met die kwaliteit.”
ik had altijd die droom
Die droom wordt werkelijkheid wanneer Joep het advies krijgt eens met Eric van Thillo om de tafel te gaan. De Belgische bakker onderzoekt namelijk de mogelijkheden om uit te breiden naar Nederland en zoekt een compagnon die verstand heeft van de Nederlandse markt én begrijpt wat het inhoudt om vakmanschap te leveren. 1+1=2.
“Ik kreeg de tip om eens met Eric te gaan praten. Uiteraard was ik al bekend met zijn winkel en zijn producten. En tijdens die kennismaking klikte het direct heel goed. Qua persoonlijkheid en visie liggen wij op één lijn. Of dat nu gaat om de kwaliteit van onze producten, het runnen van een bedrijf of de sfeer en uitstraling in de winkel, we denken daar hetzelfde over. Dat is bijzonder. Maar het is ook de basis.
de aandacht proef je
Want we willen elkaar versterken. Eric heeft zijn kwaliteiten, ik heb mijn kwaliteiten. Nu we dit samenbrengen, hebben we een formule die ijzersterk is. Want met deze samenwerking kunnen we een enorm rijk assortiment leveren. En optimaal gebruikmaken van de bakkerij van Eric en mijn patisserie. Want om deze topproducten aan te bieden heb je niet alleen de kennis en het talent nodig. Het gaat ook om de hele infrastructuur die erachter zit. De grondstoffen, de machines, de werkwijze, noem maar op.
Altijd met als doel om topproducten vol eerlijke grondstoffen te maken waar de mensen voor terug willen komen. Met die kenmerkende Belgische kwaliteit. Bijvoorbeeld ons desembrood. Dat wordt door een speciale desembakker gemaakt. Een bakker die exact weet wat de allerbeste samenstelling is voor een brood. Hoe hij moet omgaan met zijn pure grondstoffen. En hoe een perfect brood moet ruiken. En we weten dat hij dit als de allerbeste kan. Dit proces vraagt om investeringen, maar zo is wel elke vakman bij ons bezig met zijn specialiteit. Of dat nu gaat om de desembroden, de chocolade, de macarons of de koffiekoeken. Iedereen heeft bij ons de focus op één product. En die aandacht proef je.”
Smaak en beleving zijn belangrijke elementen die vaak terugkomen in het verhaal van Joep. Sterker nog, het zijn de essentiële grondstoffen voor de versgebakken visie achter Van Thillo by Joep.
“Je succes valt of staat bij de waardering van je klant. Ik doe wat ik doe om ervoor te zorgen dat iemand terug blijft komen. Dat is hoe ik succes meet. Het is leuk wanneer iemand zegt dat het lekker is, maar iemand bewijst pas echt dat het goed smaakt door een brood of een gebakje ook een tweede keer te kopen. En daarna een derde keer. Een terugkerende klant is het grootste compliment.
gedrevenheid is mijn kracht
Maar dat kan je alleen realiseren wanneer alles klopt. Het begint bij smaak. En ondanks dat ik bescheiden ben, durf ik wel te zeggen dat smaak een van mijn grootste kwaliteiten is. Het maken van de juiste combinaties, inzien wat er nodig is om van een product een topproduct te maken. Wanneer je dit combineert met oog voor detail kan je het verschil maken. En dat is precies wat we met Van Thillo by Joep gaan doen.
Ik stel hoge eisen. Het beste is vaak niet goed genoeg. Die gedrevenheid is mijn kracht want het dwingt me om perfectie na te streven. Om die bonbon nog net iets meer te laten glimmen, de patisserie nog net iets strakker te krijgen, die macaron nog net iets ronder te vormen of dat brood nog net iets krokanter te laten aanvoelen. Ik gebruik die drang naar perfectie als stip aan de horizon. Om elke dag beter te worden.”
Nu in november Van Thillo by Joep in Breda opent, rijst de vraag of ditzelfde perfectionisme ook terugkomt in het uiterlijk en de sfeer van de winkel.
“Absoluut. Eigenlijk is het heel grappig. Het gevoel dat de winkel van Eric in het Belgische Essen oproept, is ook het gevoel dat ik altijd in mijn zaak voor ogen heb gehad. Aan de ene kant heeft de winkel een strak uiterlijk, wat past bij een patisserie. Maar wanneer je ook broden verkoopt, zoek je uiteraard naar het warme en bourgondische gevoel. We hebben daar een uitstekende combinatie van weten te maken. Een winkel die kwaliteit en vakmanschap uitstraalt en altijd toegankelijk is. Want we hebben veel aandacht voor de beleving van onze klanten.
stukje belgië in nederland
Het is een open zaak dus als klant krijg je letterlijk een kijkje in de keuken. Onze snijmachines zijn bijvoorbeeld naar de klanten gericht zodat we altijd in contact kunnen blijven met de mensen. We willen klanten het gevoel geven dat ze gezien worden en dat ze de ruimte hebben om onze topproducten in zich op te nemen. Breda krijgt er echt een unieke winkel bij. Met kwaliteit voor een eerlijke prijs, mooie grondstoffen en vooral producten die met veel aandacht en zorg zijn bereid. Een stukje België in Nederland met een eigen twist."